Számítógép tartozék

Különböző módszerek a fájlok merevlemezről történő visszaállítására

A Windows rendszerű számítógép merevlemeze tárolja és visszakeresheti az adatokat. A merevlemezek olyan elektromechanikus tárolóeszközök, amelyek blokkokban és szektorokban tárolják az adatokat egy forgó, mágneses anyagú felülettel rendelkező tányéron. Az adatok véletlenszerűen kerülnek elő az író-olvasó mágneses fej segítségével. A fájlok merevlemezről történő helyreállításának ismerete kritikus fontosságú a vonatkozó adatok nem kívánt elvesztésének megakadályozásához.  

Olvassa el az alábbiakat, hogy megismerje az adatok merevlemezről való lekérdezésének különböző módszereit: 

Használja az alkalmazás beépített helyreállítási funkcióját

A különböző alkalmazások, mint például a Microsoft Outlook, a törölt e-maileket a merevlemezen tárolhatják a Törölt elemek mappában. Ha véletlenül törölt egy fontos e-mail üzenetet az Outlookban, csak annyit kell tennie, hogy azonnal megnyomja a Control + Z billentyűket, hogy a véletlen törlést visszacsinálja.

A fájlok merevlemezről történő helyreállításának ismerete kritikus fontosságú a vonatkozó adatok nem kívánt elvesztésének megakadályozásához.  

Az Outlook bal oldali ablaktábláján keresztül a Törölt elemek mappájához is léphet, majd az üzenetet vagy a fájlt a Beérkezett üzenetek mappába húzhatja. Ha az üzenet még a Törölt elemek mappából is törlődött, akkor nyissa meg a Törölt elemek mappát, lépjen a Kezdőlap fülre, és kattintson a Törölt elemek helyreállítása a kiszolgálóról lehetőségre. 

Válassza ki a törölt e-mail üzenetet, majd kattintson az OK gombra, hogy a törölt üzenet visszakerüljön a Törölt elemek mappába.

Vegye igénybe az adat-visszaállítási szolgáltatás előnyeit 

Egy megbízható adat-visszaállítási szolgáltatás nagyon hasznos lehet, ha a merevlemez meghibásodik olyan helyzetek miatt, amikor a fizikai adatok elvesznek. Ha a merevlemez fizikai sérülésnek van kitéve, kerülje el, hogy az adatmentés megbízhatatlan módszerével próbálkozzon. 

Ehelyett győződjön meg róla, hogy a legjobb és legmegbízhatóbb szolgáltatást keresi, amely segít helyreállítani a fájlokat a merevlemezről. Egy megbízható szolgáltatásnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • Biztosítja az adatok helyreállítását az elemzés után
 • ISO tanúsítvánnyal rendelkező szervizközponttal rendelkezik
 • Végrehajtja a “nincs behajtás, nincs díj” politikát 
 • Teljes adatbizalmasságot biztosít
 • A merevlemez ingyenes szállítását biztosítja
 • Megbízható és biztonságos szolgáltatást nyújt
 • 100-as osztályú tiszta helyiséget használ
A merevlemez adatmentés az adatok visszaállítását jelenti a merevlemezről, ha azok valamilyen okból elvesztek, töröltek vagy sérültek.

Használja ki a File History Backup Drive erejét 

Ha már az adatvesztés előtt biztonsági másolatot készített a számítógép merevlemezéről a File History segítségével, akkor megpróbálhatja visszaállítani a törölt fájlokat a File History biztonsági mentési meghajtó segítségével. Ne feledje, hogy a File History nem működik külső merevlemezek esetében. 

Ilyen esetekben az adat-visszaállító szoftver, a kritikus fájlok biztonsági mentése egy másik külső merevlemezre, vagy a külső merevlemez klónozása mind segít az elveszett adatok visszaszerzésében a külső merevlemezről. 

OneDrive használata 

Ha a számítógép merevlemezén lévő fontos mappákat szinkronizálta a OneDrive-ba, a Microsoft saját felhőalapú tárolómeghajtójába, akkor egyszerűen használhatja a OneDrive-fiókját, hogy az internet segítségével újra hozzáférjen a szinkronizált adatokhoz, függetlenül attól, hogy hol van, vagy hogy a nap bármely szakában vagy az éjszaka melyik órájában. 

Tovább a papírkosárhoz 

A Recycle Bin felelős az összes törölt fájl tárolásáért vagy ideiglenes nyilvántartásáért. Ez azt jelenti, hogy ha a számítógépén a Delete billentyűvel törölt egy fájlt, akkor csak annyit kell tennie, hogy azonnal megnyomja a Control + Z billentyűkombinációt, hogy segítsen visszacsinálni ezt a műveletet. 

Ha azonban a fájl korábban törlésre került, azt már nem tudja visszacsinálni. Ha ez történik, akkor csak a Recycle Bin mappába kell mennie, ahol megpróbálhatja megkeresni a törölt fájlt. Ha megtalálta a törölt fájlt, csak jobb egérgombbal kell rákattintania, majd a Visszaállítás gombra kell kattintania, hogy a fájl visszatérjen a törlés előtti eredeti helyére. 

Vegye figyelembe azonban, hogy ez a módszer nem fog működni, ha a Shift + Delete billentyűkombinációt használta, törölt egy fájlt a külső merevlemezről, vagy kiürítette a Recycle Bin-t, mivel a fájl rekordja már azonnal eltávolításra került, és nem került át a Recycle Bin-be. Ha ez a helyzet, akkor az adatmentő vagy biztonsági mentő szoftverek segítenek a fájlok visszaállításában a merevlemezről. 

A fizikai adatmentés olyan esetekre vonatkozik, amikor a merevlemez fizikai meghibásodása miatt vesznek el az adatok, míg a logikai adatmentés olyan esetekre vonatkozik, amikor az adatokat a rendszer vagy a felhasználó törli, formázni vagy teszi hozzáférhetetlenné.

Kérjen segítséget a Windows Data Recovery Software 

Az utolsó, de nem utolsósorban a Windows adat-visszaállító szoftver segít az adatok visszakeresésében a külső vagy belső merevlemezről, amely törlésnek, szoftverhibának, korrupciónak vagy formázásnak van kitéve. 

Az adatvesztés gyakori okai 

A fájlok vagy adatok különböző okok miatt veszhetnek el, és ezek közül néhány a következő:

 • A merevlemez sérülése esetén adatvesztés következhet be. Ha egy belső merevlemez megsérült, a számítógép a rendszerindítási konfigurációs adatok vagy a mesterindítási rekord sérülése miatt nem fog többé elindulni. 
 • Az adatvesztés mögött álló másik gyakori bűnös az összeomlás. Amikor a rendszerszoftver összeomlik, a Windows BSOD vagy kék halál képernyőt dob, és a belső merevlemez adatai elérhetetlenné válnak. 
 • A törlés kétségtelenül az adatvesztés leggyakoribb oka. A Delete billentyű lenyomása törli a fájlokat, még inkább, ha a Recycle Bin (Kukát) ürítjük ki anélkül, hogy ellenőriznénk a tartalmát. Az is előfordul, ha a Shift + Delete billentyűkkel töröl egy fájlt a számítógépről, csak hogy később rájöjjön, hogy még mindig szüksége van rá. 
 • A merevlemez a várható élettartam után automatikusan meghibásodik. A meghibásodás azonban korábban is bekövetkezhet egy elektromos túlfeszültség, helytelen kezelés, víz vagy tűz miatt, ami a belső alkatrészek károsodásához, rossz szektorokhoz és a meghajtó teljes pusztulásához vezet. 
 • A formázás adatvesztést is eredményezhet, amely akkor következik be, ha a merevlemez szándékos vagy véletlen formázása után nem készült biztonsági mentés. Ezért a számítógép formázása előtt mindig készítsen először biztonsági másolatot, mielőtt továbblépne. 

A lényeg

A Windows 10 számítógépen lévő merevlemezről – legyen az külső vagy belső – a fájlok helyreállítása a törölt fájlok keresésével történhet a Recycle Binben, az alkalmazás beépített helyreállítási funkciójával, a OneDrive-on vagy a File History biztonsági mentéssel, attól függően, hogy az Ön konkrét esetére mi vonatkozik. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: