Internet

A webes biztonság alapjai

Manapság, amikor az interneten szörfölünk, gyakran előfordul, hogy a kiválasztott keresési eredményre kattintva a “Nem biztonságos webhely” értesítést kapjuk. Nem történt tömeges hackertámadás, sem a webes világ szabályainak felborulása. Ez triviálisan, a legtöbb esetben az SSL tanúsítvány hiánya.

Mi az SSL tanúsítvány

Az SSL-tanúsítványok olyan kis adatfájlok, amelyek digitálisan egy kriptográfiai kulcsot kötnek egy szervezet vagy vállalat adataihoz. A webkiszolgálóra telepítve az SSL tanúsítvány aktiválja a lakatot és a https protokollt, és biztonságos kapcsolatot tesz lehetővé a webkiszolgáló és a böngésző között, ami triviálisan minden alkalommal megtörténik, amikor Ön egy webhelyet böngészik. Általában az SSL-tanúsítványt a hitelkártya-tranzakciók, az adatátvitel és a bejelentkezések biztosítására használják, és újabban, mint már említettük, ez válik a normává a közösségi médiaoldalak böngészésének biztosításakor vagy a bejelentkezésekkel. ugyanezzel.

Az SSL-tanúsítványok olyan kis adatfájlok, amelyek digitálisan egy kriptográfiai kulcsot kötnek egy szervezet vagy vállalat adataihoz.

Mihez kapcsolódik az SSL-tanúsítvány?

Két alapvető elem:

  • Tartománynév, kiszolgálónév vagy állomásnév.
  • Egy szervezeti identitás (azaz a cég neve) és egy pozíció.

A szervezetnek SSL-tanúsítványt kell telepítenie a webkiszolgálójára ahhoz, hogy biztonságos munkamenetet kezdeményezzen a böngészőkkel. A biztonságos kapcsolat létrehozása után a webkiszolgáló és a böngésző közötti teljes webes forgalom védett lesz.

Ha a tanúsítványt sikeresen telepítették a szerverre, az alkalmazás protokollja (más néven HTTP) HTTPS-re változik, ahol az “S” a “secure” (biztonságos) szót jelenti.

A webkiszolgálóra telepítve az SSL tanúsítvány aktiválja a lakatot és a https protokollt, és biztonságos kapcsolatot tesz lehetővé a webkiszolgáló és a böngésző között,

Hogyan működik egy SSL-tanúsítvány?

Az SSL-tanúsítványok a nyilvános kulcsú kriptográfiát használják. Ijesztő, de egyszerűbb, mint gondolnád.

Ez a fajta titkosítás kihasználja a két kulcs erejét, amelyek nem mások, mint véletlenszerűen generált hosszú számsorok. Az egyiket magánkulcsnak, a másikat nyilvános kulcsnak nevezzük. A nyilvános kulcsot a kiszolgáló ismeri, és a nyilvánosság számára hozzáférhető. Bármilyen üzenet titkosítására használható. Ha Paola például Giovanninak küld egy üzenetet, akkor azt Giovanni nyilvános kulcsával titkosítja, de a titkosítást csak úgy lehet visszafejteni, ha Giovanni magánkulcsával oldja fel. Giovanni tehát az egyetlen, akinek megvan a privát kulcsa, így Giovanni az egyetlen, aki ezzel a kulccsal fel tudja oldani Paola üzenetét. Ha egy hacker lehallgatja az üzenetet, mielőtt Giovanni feloldaná, akkor csak egy olyan kriptográfiai kódot kap, amelyet még egy szuperszámítógép erejével sem tud feltörni. Egyszerű, nem igaz? Valójában ennél egy kicsit összetettebb, de nagyon világosan akartuk látni a működés folyamatát.

Fordítsuk le ezt a példát egy weboldalra, ahol a kommunikáció egy weboldal és egy szerver között zajlik. A weboldalad és a szervered Giovanni és Paola.

Miért van szükségem SSL tanúsítványra?

Az SSL-tanúsítványok védik az olyan érzékeny adatokat, mint a hitelkártyaadatok, felhasználónevek, jelszavak stb. Továbbá:

  • Az adatok biztonságban tartása a kiszolgálók között
  • Növelje rangsorolását a Google-on
  • Az ügyfelek bizalmának kiépítése/növelése
  • A konverziós arányok javítása

Dióhéjban ez azt jelenti, hogy biztonságosabb webhelyet és bizalomgerjesztőbb kapcsolatot kell kialakítania ügyfeleivel.

A webszerver egy számítógép, amelyet weboldalak tárolására és elérésére használnak.

Hol vásárolhatok SSL tanúsítványt?

Az SSL-tanúsítványokat megbízható hitelesítésszolgáltatónak (CA) kell kiállítania. A böngészők, az operációs rendszerek és a mobileszközök listát vezetnek a megbízható hitelesítésszolgáltatói gyökértanúsítványokról.

A gyökértanúsítványnak jelen kell lennie a végfelhasználó gépén ahhoz, hogy a tanúsítvány megbízható legyen (ezért kérik gyakran, hogy töltsük le, ha nincs engedélyezve az automatikus letöltés). Ha nem megbízható, a böngésző hibaüzeneteket jelenít meg, amelyek szerint a weboldal nem megbízható a végfelhasználó számára. Az e-kereskedelem esetében az ilyen hibaüzenetek azonnali bizalomhiányt okoznak a weboldal iránt, és a szervezetek azt kockáztatják, hogy elveszítik a fogyasztók bizalmát, és elszúrják az üzletet.

Az SSL-tanúsítvány ezért egyet jelent a webes biztonsággal, de egyben a vállalatnak az ügyfelei iránti bizalmával és védelmével is. Ezért célszerű megvásárolni és telepíteni, hogy elkerüljük az imázs, a biztonság és végső soron a gazdasági szankciókat.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: