Internet

A felső szintű domainek (TLD) áttekintése

Ismeri a felső szintű domaineket (TLD)? Miben különbözik a .org a .com-tól vagy a .tech a .io-tól? Mit jelentenek egyáltalán ezek a betűk a weboldalak címében, és miért fontosak egyáltalán?

Csak hogy tudd, ezek a betűk példák a TLD-kre, és jó képet adnak a potenciális látogatóknak arról, hogy mit csinál a weboldalad, kinek szól, és hogy megbízhatnak-e benne vagy sem. 

Mik azok a felső szintű domainek (TLD)?

A TLD-k vagy felső szintű domainek, más néven domain kiterjesztések, a webhelye domainjének utolsó része. A legelterjedtebb és legismertebb TLD a .com, bár még mindig sok ilyen létezik, mint például a .tech, .org, .edu és .net, hogy csak néhányat említsünk. 

Felső szintű domaineket
A TLD-k vagy legfelső szintű domainek, más néven domain-kiterjesztések, a webhely domainjének utolsó részét képezik

A TLD-k nem csak a semmiből bukkannak fel. Használatukat és fejlesztésüket az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű szervezet irányítja. Az ICANN egy nonprofit szervezet, amely fenntartja és koordinálja az IP-címeket, a gyökérszervereket és a domainneveket, azaz a navigálható és stabil globális internetet fenntartó alapvető funkciókat. 

Példák és TLD-típusok

A TLD-knek több típusa van, amelyeket az ICANN ismer el és kezel, és mindegyik különböző nyilvántartási követelményeket és célokat szolgál. Itt vannak a TLD-k típusai és példái:

Országkódú felső szintű domainek vagy ccTLD

A ccTLD-k olyan országokat képviselnek, mint a .us az USA, a .br Brazília és a .uk az Egyesült Királyság. Egyes ccTLD-k csak az adott terület lakosaira korlátozódnak, míg a többi mindenki számára nyitva áll. A Google és a többi nagy keresőmotor is használhatja a ccTLD-ket az Ön weboldalának geotargetingjéhez. 

Generikus felső szintű domainek vagy gTLD

Az általános felső szintű domainek olyan domain kiterjesztések, amelyeket a legtöbben már ismerhetnek, mint például a .org és a .com. Bár a szándék az, hogy a webhelyek a céljaiknak megfelelő domaineket használjanak, például a .org-ot a szervezetek, a .com-ot pedig a kereskedelmi vállalkozások számára, a gTLD-ket bárki használhatja. 

Felső szintű domaineket
Használatukat és fejlesztésüket az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) szabályozza

Amikor az internet még csak most indult, akkoriban csak három gTLD volt elérhető: .com, .net és .org. A kereslet növekedésével az ICANN több nyílt domainkiterjesztéssel állt elő. A szervezet 2011-ben kezdte lehetővé tenni, hogy magánszemélyek vagy vállalatok saját márkanévvel ellátott gTLD-ket regisztrálhassanak. 

Bár a .com továbbra is a legelterjedtebb és legnépszerűbb gTLD, más szokatlan gTLD-k is egyre ismertebbek. Ne lepődjön meg tehát, ha olyan webhelyeket lát, mint a Fage, amely a usa.fage vagy a Canon, amely a global.canon domaint használja. Néhány üzleti weboldal is használ .dog, .pizza, .team és más hasonló újszerű gTLD-kre végződő weboldalakat. 

Szponzorált felső szintű domainek vagy sTLD-k

Egyes TLD-ket csak bizonyos típusú szervezetek használhatnak, mint például az Egyesült Államok kormánya által használt .gov, az Egyesült Államok hadserege által használt .mil és az akkreditált egyetemek és főiskolák által használt .edu. 

Egyéb típusok

Néhány más TLD-típus nem annyira elterjedt, vagy csak bizonyos célokra szolgál, például infrastruktúrára, mint a .arpa, vagy tesztelésre, mint a .test, .invalid, .localhost vagy .example. 

A domain kiterjesztések hatása az ügyfélélményre és a bizalomra

A domain kiterjesztések információt nyújtanak a weboldalának arról, hogy mire számíthatnak, ha megérkeznek a weboldalára. 

Például, ha beírja a companyname.io címet, az azt jelenti, hogy egy technológiai vállalat weboldalára látogat, míg ha a companyname.pizza nevű weboldalra látogat, az azt jelenti, hogy egy pizzériába érkezik. 

De a szokásos józan ész magyarázatán túlmenően a TLD-k fontos szerepet játszanak a látogatók és az ügyfelek bizalmának elnyerésében. A leghosszabb ideig a .com domaineket gyakran tekintették legitimebbnek. 

Felső szintű domaineket
Az ICANN által felismert és kezelt TLD-k többféle típusa létezik, amelyek mindegyike különböző nyilvántartási követelményeket és célokat szolgál ki

Másrészt az olyan TLD-k, mint a .review, .zip vagy .biz, nagyobb valószínűséggel tekinthetők megbízhatatlannak vagy csalónak. Mivel az ügyfelek nagyobb eséllyel látogatnak el megbízható oldalakra, vagy kattintanak rájuk, ez a megítélés kritikus fontosságú. 

Az is elengedhetetlen, hogy a webhely potenciális látogatói könnyen megjegyezhessék a webhely URL-címét. Mivel a .com a legnépszerűbb és legelterjedtebb domainkiterjesztés, történetesen ez a legemlékezetesebb is, és a látogatók akár azt is feltételezhetik, hogy ez az Ön weboldalának TLD-je minden alkalommal, amikor Önre keresnek az interneten. Sok mobilböngésző is automatikusan a .com-ot javasolja minden alkalommal, amikor a felhasználók beírnak egy URL-címet. 

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a .com a felhasználók szerint a legmegbízhatóbb domain kiterjesztés, és a legjobban értékelték a könnyű felidézhetőséget. A .co TLD a második helyen áll a mérőszámok alapján, a .biz pedig a legkevésbé megbízható. 

A TLD-k hatása a SEO-ra

Az olyan keresőmotorok, mint a Google, megjelenítik és katalógusba foglalják a felső szintű domaineket (TLD), bár a TLD-k és a keresési rangsorok között nincs közvetlen kapcsolat. 

Ez azt jelenti, hogy a Google algoritmusai a .com-ot hasonlóan kezelik, mint a .pizzát a forgalom, az indexelés és a lánctalpas keresés szempontjából, minden más tényezőt figyelembe véve. 

De ne feledje, hogy az ügyfelek megítélése és bizalma befolyásolja az átkattintási arányt, míg az átkattintási arány a SEO-erőfeszítéseket. 

A SEO-ra és a felső szintű domainekre való odafigyelésnek technikai oka is van: a TLD-k backlink-profilja. Ajánlatos, hogy minőségi webhelyek linkeljenek vissza az oldalaira, a .edu és .gov webhelyek valószínűleg nagyobb tekintéllyel rendelkeznek, mint a .info vagy .biz webhelyek. 

Gondoskodjon arról, hogy mindig szemmel tartsa a backlinkjeit, és ha egyszer nagyszámú spammy TLD-t észlel, itt az ideje, hogy letiltja ezeket a linkeket. 

.Com, .Co, .Org, .Co.uk, .Net? Nézze meg ezt a domain kiválasztása előtt!

Mindig válassza a legjobb TLD-ket a webhelyekhez

A legmegfelelőbb felső szintű domainek kiválasztása a weboldalakhoz a szervezet vagy a vállalat céljától függ. Általánosságban véve azonban ügyeljen arra, hogy ne vesztegesse az időt a felkapaszkodással, ha a cég- vagy márkanévhez tartozó .com még elérhető. 

Tekintettel a .com domainek korlátozott számára és óriási népszerűségére, nehéz lehet megtalálni vagy akár meg is engedheti magának a weboldalának megfelelő opciót. 

A legfelső szintű domainek (TLD) emiatt állnak az első helyen. Ügyeljen arra, hogy weboldalához a megfelelőt használja, és tegye azt megbízhatóbbá és megbízhatóbbá a látogatók szemében.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: