Számítógép tartozék

Könnyű azt mondani, hogy a tinta

Ha először birkózik meg a fontos nyomatokkal, biztosan bonyolult döntésekkel kell szembenéznie. Lézer- vagy tintasugaras nyomtató? Tinta vagy toner? Valójában könnyen bajba kerülhet, különösen, ha kezdő vagy, és nem igazán tudod, mivel is van dolgod. Ránézésre azonban, ha összehasonlítjuk a két rendszert, azonnal felmerül a kérdés: miért jobb a nyomtató tonere, mint a tinta? Mielőtt válaszolnék, legszívesebben megkérdezném: tudja, hogy milyen tintára van szüksége a nyomtatójának? És tudja, mi a különbség a toner és a tinta között?

Kezdjük a nyomtató típusával. A lézernyomtatók tintát használnak? Nem, a lézernyomtató tonert használ, amelyhez cseretintapatronra van szükség, amikor kifogy. Ha tintasugaras nyomtatója van, akkor tintapatronokra van szüksége. Mindkét nyomtatótípus elvégzi a feladatát, amire tervezték: az eredmény elérésének módja a különbség. Tehát a toner és a tinta ugyanaz? A válasz nem, és nem felcserélhetők egymással. A nyomtató tonere egy dolog, a tintasugaras toner egy másik. Vizsgáljuk meg a kettő közötti különbségeket, valamint néhány előnyét és hátrányát.

Ha tintasugaras nyomtatója van, akkor tintapatronokra van szüksége.

Toner nyomtatóhoz és tinta

A tinta kifejezetten tintasugaras nyomtatókhoz készült. Folyékony formában, egy kis műanyag patronban kerül forgalomba. A tintasugaras nyomtatók úgy működnek, hogy a tintát kis fúvókákon keresztül préselik ki, amelyek mikroszkopikus méretű tintapontokat juttatnak közvetlenül a papírra. Kicsit olyan, mintha írás közben tollat tennénk a papírra, de gyorsabban és aprólékosabban történik. A legtöbb tintasugaras nyomtató fekete vagy színes színben nyomtat. Ez a nyomtatótípus négy patront tartalmaz: fekete, ciánkék, magenta és sárga. Mindegyik patron bepattan a helyére, és könnyen kiugrik, amikor eljön a csere ideje. Egyes tintasugaras nyomtatók ma már újratölthető “tintatartályokkal” rendelkeznek, amelyek korlátozzák, hogy milyen gyakran kell az egész patront cserélni.

A tinta használatának előnyei:

 • A patronok kicsik és könnyen cserélhetők
 • A tisztább nyomatok kevésbé hajlamosak az elkenődésre
 • A tintasugaras nyomtatók olcsók
 • A tinta használatának hátrányai:
 • A tintasugaras nyomtatók lassabbak
 • A tintapatronokat gyakrabban kell cserélni
A tinta kifejezetten tintasugaras nyomtatókhoz készült. Folyékony formában, egy kis műanyag patronban kerül forgalomba.

Mi az a nyomtató toner?

A nyomtatótoner egy nagyon finom por, amely főként műanyag polimerekből és színezékekből áll. A tonerpor a nyomtatóban elektrosztatikusan feltöltődik, és a nyomtató fémdobján áthaladva összeolvad a papírral. A fekete tonert jellemzően lézernyomtatásban használják. Színes toner is kapható, de drága, és a speciális vállalkozásokon kívül ritkán használják.

Olvassa el a következő cikket is: Különböző módszerek a fájlok merevlemezről történő visszaállítására

Az adatok véletlenszerűen kerülnek elő az író-olvasó mágneses fej segítségével. A fájlok merevlemezről történő helyreállításának ismerete kritikus fontosságú a vonatkozó adatok nem kívánt elvesztésének megakadályozásához.  

A nyomtatótoner hosszú, téglalap alakú patronokban kapható, amelyek nagyobbak, mint a tintasugaras patronok. Bár a tonerkazetták drágábbak, mint a tintapatronok, sokkal tovább tartanak, így a lézernyomtatás hosszú távon megfizethetőbb megoldás, ha sokat nyomtat. Egy szabványos tonerkazetta 2000-3000 oldalt nyomtat, szemben a tintasugaras patronokkal, amelyek 200-300 oldalt nyomtatnak.

A nyomtatótoner egy nagyon finom por, amely főként műanyag polimerekből és színezékekből áll.

A toner előnyei a nyomtató számára

 • A lézernyomtatók gyorsabban nyomtatnak
 • A képek élesebbek és tisztábbak
 • A tonerkazetták több nyomatot készítenek
 • A nyomtató toner használatának hátrányai:
 • A lézernyomtatók többe kerülnek
 • A toner újratöltése drágább

Mindezek után a probléma nem az, hogy a tintapatronok vagy a toner között válasszon, hanem az, hogy milyen típusú nyomtatót vásároljon. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú nyomtatást fog végezni. A tintasugaras nyomtatókat gyakrabban használják otthon vagy kisvállalkozásoknál, mivel olcsóbbak, és nem kell nagy nyomtatási mennyiséget befogadniuk.

A lézernyomtatók jellemzően irodákban találhatók, mivel gyorsak, így ideálisak nagy mennyiségű szöveges dokumentum nyomtatására, bár drágábbak. Röviden, hosszú távon jobb befektetést jelentenek. A lényeg, hogy tudja, hogy a nyomtatótoner csak a két lehetőség egyikéhez alkalmas!

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: