Internet

Webhosting és annak közös típusai

Ha azt tervezi, hogy hamarosan saját blogot indít vagy weboldalt épít, akkor mostanra már biztosan tudja, hogy szüksége lesz a webhosting egyik vagy másik formájára. 

Ekkorra már több céget is megnézhetett, hogy tudja, mire számíthat a költségek tekintetében. 

Azonban az is előfordulhat, hogy kissé összezavarodva érzi magát. Nos, nem Ön az egyetlen, aki így érez. Valójában még a legtapasztaltabb fejlesztőknek is nehézséget okoz néha a hosting kitalálása a különböző változók miatt. 

Ma megismerheti a különböző típusú webtárhelyeket, hogy segítsen megkülönböztetni az egyiket a másiktól, és megkönnyítse az Ön számára a megfelelő választás kiválasztását:

Ingyenes webtárhely

Sajnos manapság semmi sincs ingyen, és ha azt hiszi, hogy ezek a szolgáltatások ingyenes tárhelyet biztosítanak, ez egyáltalán nem így van. Az ingyenes webtárhely-szolgáltatásokkal technikailag nem hozhat létre saját webhelyet, hanem csak egy vagy több oldalt hoz létre egy másik személy webhelyén. 

Megbízható webhosting
A webhosting egy olyan online szolgáltatás, amely lehetővé teszi webhelye fájljainak közzétételét az interneten

A WordPress például lehetővé teszi, hogy ingyenesen hozzon létre blogot vagy weboldalt a platformján. Az Ön webhelye azonban csak egy aldomainje az ő domainjüknek. Ez azt jelenti, hogy az URL-címed www.yourwebsite.wordpress.com lesz a www.yourwebsite.com helyett. Elengedik a WordPress nevet, de fizetned kell, hogy élvezhesd ezt a kiváltságot. Ez azt jelenti, hogy ingyenes, feltéve, hogy nem zavarnak a hirdetések az egész oldalon, és hogy a WordPress szerepel az URL-edben. 

Virtuális privát szerver vagy VPS tárhely

A VPS vagy Virtual Private Server hosting egy népszerű webhosting lehetőség azon webhelytulajdonosok számára, akik a szokásos megosztott tárhelyről szeretnének frissíteni, mivel ez minden szempontból kiegyensúlyozottabb, beleértve a költségeket is. 

A VPS-szerverek továbbra is megkövetelik, hogy a többi felhasználóval egy fizikai szerveren ossza meg a tárhelyet. A különbség a hagyományos megosztott tárhelyhez képest azonban abban rejlik, hogy ez hogyan valósul meg. 

Minőségi VPS tárhely
A VPS hosting helykorlátozás nélkül olcsóbb lehet, mint gondolná

Először is, a VPS-szerverek esetében nagyon ritka, hogy több mint 20 éves legyen. Persze az előnye az, hogy a gépet már a kezdetektől fogva kevesebb stressz éri. De az igazi előny a VPS hosting esetében a hypervisor vagy virtuális gép monitor formájában jelentkezik. 

A hypervisor egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi, hogy egy számítógépen több virtuális gépet működtessen és hozzon létre. Ez hasonló ahhoz, mintha egy kiszolgálón több virtuális számítógép lenne, amelyeknek saját dedikált mennyiségű HDD-helyük, RAM-juk és CPU-juk van. 

Megosztott tárhely

Valószínűleg a legolcsóbb webhosting lehetőség, amely saját domaint biztosít, a megosztott tárhely leginkább olyan kis weboldalak számára alkalmas, amelyek nem kapnak nagy forgalmat. A megosztott tárhelycsomagokra való feliratkozáskor webhelye egy szerveren osztozik más webhelyekkel.

Videó: Különböző típusú webtárhelyek magyarázata! | Megosztott tárhely vs VPS tárhely vs. dedikált szerver

A dolgok hatékonyabbá tétele és az olcsó tárhelyszolgáltatási lehetőségek biztosítása érdekében a webtárhelyszolgáltatók több felhasználót helyeznek el egy szerveren. Vannak olyan szerverek, amelyek több mint 1000 szerverrel rendelkeznek. Ha figyelembe veszi, hogy minden felhasználónak több webhelye is lehet az általa választott konkrét terv alapján, akkor rájön, hogy egyetlen szerveren önmagában akár 5000 webhely is lehet.

Olvassa el a webhelyek számára nagyon fontos SSL-tanúsítványokról szóló cikket a címmelMiért van szükség biztonsági tanúsítványra“.

Felhő tárhely

A felhőalapú tárhely lényegében ugyanaz, mint a virtuális magánkiszolgáló használata. Az egyetlen különbség a felhőalapú számítástechnika és a hagyományos számítástechnika között hasonló ahhoz, mint a különbség a laptop csatlakoztatott vagy akkumulátorral történő használata között.  Ha a laptopot akkumulátorról működtetjük, akkor addig használhatjuk, amíg az akkumulátor le nem merül. A laptop könnyű használata esetén, például ha csak néhány weboldalt böngészünk, vagy a szövegszerkesztőjét használjuk, az akkumulátor töltöttsége tovább tart. Ha azonban erőforrás-igényes és grafikailag nehéz játékokkal játszik, az energia sokkal gyorsabban lemerül. 

De ha egyszer már csatlakoztatva van, akkor a laptopot addig használhatja, amíg csak akarja, mivel az áramellátás a fő hálózatból származik. Nem számít, hogy milyen erősen használja, mivel a laptop addig fog működni, ameddig csak szeretné, mivel az energiája egy kiterjedt hálózatból származik. 

A felhőalapú számítástechnika koncepciója ugyanaz, mint amikor hozzáférést kap egy hatalmas szerverhálózathoz, és ezeket az erőforrásokat az Ön igényei szerint használhatja a szolgáltatás megszakítása nélkül. A felhőalapú tárhelyszolgáltatással kizárt, hogy kifogyjon az erőforrásokból, még akkor sem, ha gigantikus méretű webhelye van. 

Dedikált szerver tárhely

Ha dedikált szerver hosting csomagot használ, a problémás weboldalak vagy hibás kódolás nem más hibája, hanem az Öné, mivel csak Ön használja a szervert. A dedikált tárhely egyik előnye már a kezdetektől fogva az, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy más webhelyek felhasználják az erőforrásait, mint ami a virtuális privát szerver tervezeteknél történik. 

Ha dedikált csomaggal rendelkezik, a legtöbb szolgáltató lehetővé teszi, hogy bizonyos mértékig testre szabja a szervert. Azt is kiválaszthatja, hogy milyen típusú és mennyiségű RAM-ot használjon a szerverhez a többi hardverrel együtt. Azt is eldöntheti, hogy milyen operációs rendszeren fog futni a szerver. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén változtatásokat végezhet, ami sokat segíthet, ha különleges szoftvereket tervez futtatni a szerveren. 

Önkiszolgáló webtárhely

Ahogy a neve is sugallja, a webhosting ezen formája egy teljesen önálló típus. Ön vásárolja meg a szervereket, és konfigurál és telepít minden szoftvert. Azt is meg kell győződnie arról, hogy biztonsági mentések készülnek, hűtést kell felajánlania, hogy a szerverek ne olvadjanak le, és még sok minden mást. Az Ön igényei alapján gyakorlatilag egy mini adatközpontot hoz létre, amelynek működtetéséhez személyzetre, hardverre és helyre van szükség. 

Ez hasonlít egy dedikált szerverhez, így számíthat arra, hogy az erőforrások tekintetében a határ a csillagos ég, vagy a bankszámlája. Bármennyi szervert megvásárolhat, amennyit csak akar, és felépítheti saját architektúráját. 

A különböző webtárhelytípusok ismerete megkönnyíti és egyszerűsíti a döntést, hogy az Ön igényeinek és költségvetésének megfelelőt válassza.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: